Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Do it like a Sir …Alex Ferguson -overlap.gr


Do it like a Sir …Alex Ferguson


Του Αριστοτέλη Κίσσα
Η φετινή χρονιά βρίσκει την Manchester United πρωταθλήτρια για 20ή φορά στην ιστορία της κάνοντας την έτσι την πιο πετυχημένη ομάδα στην Αγγλία και όλα αυτά οφείλονται στον δάσκαλο Sir Alex Ferguson,o οποίος μέσα σε 26 χρόνια εκθρόνισε την Liverpool και δημιούργησε μία ομάδα πρότυπο.
Η ομάδα αυτή στηριζόμενη κατά κύριο λόγο σε παίκτες της ακαδημίας και μικρούς σε ηλικία παίκτες πλαισιωμένους από παλιές «καραβάνες» βλέπε Giggs και Scholes απέδωσε φέτος αλλά και όλα τα τελευταία χρόνια καταπληκτικό ποδόσφαιρο. Η ταυτότητα της ομάδας πιστώνεται στον προπονητή. Ο οποίος ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες την παραίτηση του δηλώνοντας:
Η απόφαση να αποσυρθώ ήταν κάτι που σκέφτηκα πολύ και σοβαρά. Είναι η σωστή στιγμή. Ήταν σημαντικό για εμένα να αφήσω την ομάδα στην καλύτερη δυνατή κατάσταση και πιστεύω ότι το έκανα. Η ποιότητα αυτής της πρωταθλήτριας ομάδας και η ηλικιακή ισορροπία που υπάρχει, θα εγγυηθούν για τη συνέχεια των επιτυχιών, ενώ η δομή των ακαδημιών δείχνει ότι το μέλλον του συλλόγου θα είναι λαμπρό.
Οι προπονητικές εγκαταστάσεις μας είναι ανάμεσα στις καλύτερες στον κόσμο, το ίδιο και το γήπεδο μας, το Όλντ Τράφορντ.
Προχωρώντας, είμαι ενθουσιασμένος που θα αναλάβω διοικητικό ρόλο στην ομάδα. Με αυτές τις δραστηριότητες αλλά και με τα άλλα μου ενδιαφέροντα αναμένω με ενδιαφέρον το μέλλον.
Πρέπει να κάνω ειδική μνεία στην οικογένεια μου. Η αγάπη και η υποστήριξη τους ήταν καθοριστική. Η γυναίκα μου, Κάθι, ήταν το καθοριστικό πρόσωπο σε ολόκληρη την καριέρα μου. Ήταν ένας βράχος υποστήριξης και σταθερότητας.
Όσο για τους παίκτες και το τεχνικό μου επιτελείο, τόσο το τωρινό όσο και του παρελθόντος, θα ήθελα να τους ευχαριστήσω όλους, για το εξωπραγματικό επίπεδο επαγγελματισμού και αφοσίωσης που βοήθησαν να φτάσουμε σε τόσους θριάμβους. Χωρίς τη συνεισφορά τους η ιστορία αυτής της σπουδαίας ομάδας δεν θα ήταν τόσο πλούσια.
Στα πρώτα μου χρόνια στην ομάδα η υποστήριξη της διοίκησης και του Σερ Μπόμπι Τσάρλτον συγκεκριμένα, μου έδωσε την αυτοπεποίθηση και το χρόνο να χτίσω ένα ποδοσφαιρικό κλαμπ και όχι απλά μια ομάδα 
Οι δηλώσεις αυτές αποδεικνύουν τους στόχους του Ferguson δηλαδή ομάδα με συνοχή, ποιότητα και ικανή να δημιουργεί βάσεις για το μέλλον του συλλόγου παραμένοντας ωστόσο, ανταγωνιστική.

Τακτική Ανάλυση

Το 4-2-3-1 είναι ένα σύστημα το οποίο τελευταία χρησιμοποιείται από πολλές ομάδες λόγω της ασφάλειας που δίνει αμυντικά σε μια ομάδα με τους 4+2 αμυντικούς και λόγω του πλάτους και των επίλογων στον επιθετικό τομέα με 4(3+1)+2 επιθετικούς. Γίνεται άμεσα αντιληπτό πως το σύστημα αυτό στηρίζεται στην ισορροπία μεταξύ των γραμμών που επιτυγχάνεται μέσω των 2 κεντρικών μέσων. Επίσης είναι ένα σύστημα που μετατρέπεται εύκολα σε 4-4-1-1 με την οπισθοχώρηση των ακραίων ή σε 4-2-1-3 με την μεταφορά τους πιο μπροστά.

Τερματοφύλακας

Στην Manchester βλέπουμε πως κατά το σύστημα(στο μεγαλύτερο μέρος της σεζόν) κάτω από τα δοκάρια είναι ο De Gea, τερματοφύλακας ο οποίος αρχικά αμφισβητήθηκε ωστόσο με την συμμετοχή του στην ανάπτυξη του παιχνιδιού της ομάδας και τις σωτήριες επεμβάσεις έδωσε πολύτιμους βαθμούς στην ομάδα του.

Άμυνα

Η άμυνα στηρίζεται στους «παλιούς» και έμπειρους Ferdinand και Evra αλλά και τους νέους Evans και Rafael.
Το κεντρικό αμυντικό δίδυμο στηρίζεται στην δύναμη και τις καλή αμυντική τοποθέτηση σε καταστάσεις 1vs1 και 2vs2,έχοντας την υποστήριξη τόσο των πλάγιων μπακ όσο και των κεντρικών μέσων.
O Evra μαζί με τον Rafael εκτός από την συμμέτοχη τους στην αμυντική λειτουργία ως σύγχρονα μπακ συμβάλλουν στην επιθετική ανάπτυξη της ομάδος, γεγονός που αποδεικνύεται από τις τελικές πάσες και τα goal που πέτυχαν. Ανάμεσα στους 2 ο Rafael πραγματοποίησε ίσως την καλύτερη σεζόν του στο Manchester, έχοντας διάρκεια και ωριμότητα στο παιχνίδι του.

Αμυντικοί – Κεντρικοί Μέσοι

Οι μέσοι-κεντρικοί χαφ, οι οποίοι είναι και αυτοί που με την παρουσία τους τόσο αμυντικά όσο και επιθετικά, αποτελούν τον συνδετικό κρίκο της ομάδος. Ο Carrick μαζί με τον Cleverley, είχαν 2 στόχους μέσα στην λειτουργία της ομάδας,1)να «να καταστρέφουν» το παιχνίδι των αντιπάλων και συνάμα την ανάπτυξη της ομάδας και 2)να ξεκινάνε το παιχνίδι από την άμυνα με σωστές μεταβιβάσεις και τοποθετήσεις, ώστε να δημιουργούνται χώροι για τους επιθετικούς (3+1).Η «καταστροφή» του παιχνιδιού ήταν δουλειά του Cleverley,o oποίος με την φετινή του παρουσία δίνει εχέγγυο για το μέλλον της ομάδος. Η δημιουργία του παιχνιδιού ήταν δουλειά του ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΥ φέτος Carrick, ήταν ο μαέστρος της επιθετικής οπερέτας με καταπληκτικές μεταβιβάσεις και τελικές πάσες, αλλά και με συμμετοχή στην άμυνα ως τρίτος κεντρικός αμυντικός.

Προωθημένος Μέσος – Επιτελικός Χαφ

Ο προωθημένος-επιτελικός χαφ είναι ο παίκτης που δίνει την δυνατότητα στην ομάδα να αναπτυχθεί από τον άξονα και λειτουργώντας σε αρκετές περιπτώσεις ως 2ός επιθετικός ή κρυφός επιθετικός. Αμυντικά μαζί με τον κεντρικό επιθετικό και τους ακραίους επιθετικούς αποτελούν την πρώτη ζώνη άμυνας με ασφυκτικό pressing και συνεχές τρέξιμο. Η θέση αυτή καλύφθηκε με επιτυχία από τον Rooney,ο οποίος με την έλευση του Van Persie απελευθερώθηκε στο δημιουργικό κομμάτι σκοράροντας και δημιουργώντας αρκετά τέρματα. Επίσης αυτή η ελευθερία της θέσης του έδωσε την αυτοπεποίθηση να κρατάει την μπάλα κερδίζοντας έτσι πολλές μονομαχίες.

Ακραίοι Επιθετικοί Χαφ

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω οι ακραίοι επιθετικοί χαφ λειτουργούν στο επιθετικό μέρος δίνοντας επιθετικό πλάτος στην ομάδα και δημιουργώντας ρήγματα σε καταστάσεις μονομαχιών 1vs1 και χώρων για να γίνει overlap από τούς ακραίους μπακ, συγκλίνοντας έτσι προς το χώρο του κέντρου με σκοπό την υπεραριθμία. Οι θέσεις αυτές καλύφθηκαν κατά κύριο λόγο από τους Valencia (δεξιά)και Kagawa(αριστερά),οι οποίοι ανά τακτά χρονικά διαστήματα άλλαζαν θέσεις ανάλογα με τους στόχους της ομάδας και τον αντίπαλο. Ο Valencia φέτος απέδειξε πως επανήλθε από τους τραυματισμούς που είχε στο παρελθόν όντας πολύ καλός δημιουργικά με πολλές ασίστ και τέρματα καθώς και αμυντικά δημιουργώντας ένα πολύ καλό δίδυμο μαζί με τον Rafael.O Kagawa στην πρώτη του χρονιά στην ομάδα έδειξε πως δεν ήταν έτοιμος και για τον λόγο αυτό ήταν πολλές οι φορές που έγινε αλλαγή ή μοιραζόταν την θέση με τους Nani,Welbeck και Giggs. Η παρουσία του επιθετικά ήταν αρκετά καλή ωστόσο αμυντικά βοηθούσε ελάχιστα χάνοντας τις μονομαχίες και μαρκάροντας σε δεύτερο χρόνο και κυρίως αφήνοντας ακάλυπτο τον Evra σε επελάσεις από τα αριστερά.

Κεντρικός Επιθετικός

Η θέση του παίκτη που αμυντικά απαιτεί πολύ τρέξιμο και pressing σε πρώτο χρόνο για να δημιουργηθεί άγχος στους αντιπάλους και επιθετικά κινούμενος ως παίκτης-τοίχος για να δημιουργούνται χώροι για τούς συμπαίκτες και κινούμενος προς το τέρμα στην πλάτη της άμυνας.
Η θέση αυτή καλύφθηκε από τον καλύτερο παίκτη της Manchester φέτος,o οποίος με τέρματα-βαθμούς παρά το πρόσφατο ντεφορμάρισμα του χάρισε το πρωτάθλημα στην ομάδα του αγγλικού Βορρά.
Το όνομα αυτού…Van Persie, ένας παίκτης ο οποίος έλειπε από την ομάδα τα τελευταία χρόνια θυμίζοντας τον συμπατριώτη του Van Nistelrooy. Η παρουσία του εκτός των τερμάτων χαρακτηρίζεται από ασίστ προς τους συμπαίκτες του αλλά και πολλές κερδισμένες μονομαχίες.
Αναφορικά στην άμυνα ο Vidic,o οποίος είναι μακριά από τον κάλο παλιό του εαυτό μετά τον σοβαρό του τραυματισμό έδωσε πολύτιμες βοήθειες στην ομάδα. Επίσης, πολύτιμη ήταν η παρουσία του Phil Jones, o οποίος παρά την παρθενική του εμφάνιση στην ομάδα, έδειξε πως παρά τις αδυναμίες που έχει κυρίως σε μονομαχίες με γρήγορους επιθετικούς μπορεί να θεωρηθεί επάξια ο διάδοχος του Ferdinand.Ωστόσο μέχρι την ωρίμανση του η ομάδα μπορεί να στηριχτεί στον σκληροτράχηλο Smalling,που με 15 εμφανίσεις έκανε την αρχή για μία μεγαλύτερη παρουσία στο Old Trafford.
Στο χώρο του κέντρου και των χαφ η ομάδα παρουσίασε πλουραλισμό στις επιλογές και την διάταξη της δίνοντας στον προπονητή επιλογές από παίκτες-εργαλεία. Αρχικά, ο Giggs ο οποίος φέτος έβαλε σκοπό να τρελάνει τους πάντες με τα αδιάκοπα τρεξίματα του σε συνδυασμό με τα μαρκαρίσματα(βλ. παιχνίδι με Real) και τις επιθετικές του εμπνεύσεις που στηρίζει στην τέλεια τεχνική του κατάρτιση. Εν συνεχεία ο Scholes που φέτος κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια, δίνοντας στην ομάδα ηρεμία στο παιχνίδι και μαρκάροντας ακατάπαυστα κάνοντας τους ποδοσφαιρόφιλους ανά τον κόσμο να αναρωτιούνται για την ηλικία του. Στη συνέχεια ο Young, που φέτος δεν έκανε καλή σεζόν όντας μακριά από τον καλό του εαυτό παρόλο που έδωσε λύσεις στην διάρκεια της σεζόν. Ο Nani, o οποίος ήρθε ως διάδοχος του Cristiano Ronaldo, χωρίς όμως να έχει δικαιολογήσει τον χαρακτηρισμό αυτό, η τεχνική του κατάρτιση σε συνδυασμό με την ταχύτητα του είναι ο εφιάλτης κάθε αμυντικού, ωστόσο φέτος δεν είχε αρκετές συμμετοχές. Τέλος, ο Anderson που θεωρείται πολυτέλεια του πάγκου καθώς δεν έχει αρπάξει τις ευκαιρίες που του δόθηκαν, παρόλα αυτά έχει δώσει λύσεις με γκολ και ασίστ.

Συμμετοχές

Επίθεση

Στο χώρο της επίθεσης εκτός των βασικών επιλογών σημαντική ήταν η βοήθεια των Chicharito και Welbeck(o οποίος θεωρείται εκ των βασικών).Τα γκολ καθώς και η συνολική τους παρουσία τους θέτει ως μήλον της έριδος για πολλές ομάδες, ο Welbeck παρά το νεαρό της ηλικίας του είναι σίγουρα ο διάδοχος του Rooney και θυμίζει σε πολλούς τον Andy Cole. O Hernadez αποδεικνύεται ως λίρα εκατό όντας επιθετική λύση πολυτελείας δίνοντας πολλούς βαθμούς προερχόμενος από τον πάγκο θυμίζοντας τον Solskaer.
Εν κατακλείδι, η ομάδα πρότυπο του Sir Alex Ferguson στην τελευταία του σεζόν στους πάγκο της απέδωσε φανταστικό ποδόσφαιρο με γρήγορες εναλλαγές της μπάλας και αντεπιθέσεις για σεμινάριο. Ωστόσο κύριο χαρακτηριστικό της είναι το μέταλλο του νικητή, κάτι που οφείλεται στον προπονητή και καταμαρτυρείται από τις ανατροπές τα τελευταία χρόνια αγώνων λόγω ψυχολογίας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου